Wanneer wordt e-invoicing verplicht voor jouw onderneming? Bekijk het hier.
blog post header
 

Zelfstandige in Bijberoep - 10 Voordelen van Bijberoep versus Hoofdberoep (ook voor Studenten)

Starten als zelfstandige in bijberoep is de veiligste manier om te weten te komen of het bestaan van zelfstandige echt iets voor jou is. Dit statuut biedt namelijk het beste van twee werelden: zekerheid én ruimte om je idee te toetsen.

Daarnaast biedt zelfstandige in bijberoep worden (zelfs als je nog studeert) nog een reeks voordelen. Twijfel je nog om te starten? Lees dan zeker snel verder.

In dit artikel over zelfstandige in bijberoep, leer je het volgende bij:


1. Een extra inkomen verwerven als zelfstandige (student) in bijberoep

Werken voor je plezier is leuk. Werken en ervoor betaald worden is voor velen nog leuker. En je kan het zelfs combineren met studeren.

Voor alle duidelijkheid hebben we het hier niet over zwartwerken. Een bijberoep uitoefenen houdt namelijk in dat je wettelijk in orde bent. En binnen het wettelijk kader over een extra inkomen beschikt. Waarop je belast wordt. Ook dat hoort er natuurlijk bij, of wat had je gedacht?

Wat je in de plaats biedt voor geld hangt van je interesse en mogelijkheden af. Dit verschilt niet van wat zelfstandigen in hoofdberoep aanbieden. Je kan net zo goed diensten als producten aanbieden. Of een combinatie van de twee.

 • Het gras maaien in je buurt.

 • Je zelfgemaakte mode artikelen verkopen via het internet.

 • Verzekeringen verkopen als zelfstandige na je uren.

 • Optreden met je muziekgroepje tegen betaling.

 • Studies combineren met ondernemen.

Ook als student-ondernemer moet je facturen maken. Vraag gerust op onze chat naar de interessante korting die we aanbieden aan jonge ondernemers.

Wil je (legaal) een extra centje bijverdienen, dan is een bijberoep de keuze bij uitstek. Het grote verschil met zelfstandigen in hoofdberoep ligt natuurlijk in het woordje "extra". Een zelfstandige in hoofdberoep die iets extra wil verdienen, moet véél harder werken. Maar meer inkomen wil ook zeggen o.a. meer sociale bijdragen betalen.


2. Je beschikt over de zekerheid van een (deeltijds) inkomen

Waar een zelfstandige in hoofdberoep zijn volledig inkomen haalt uit zijn bedrijfsactiviteiten, doe je dat als bijberoeper niet. En dat is soms wel een voordeel.

Vergis je immers niet. In tegenstelling tot wat veel mensen denken over zelfstandigen, blijkt uit cijfers van het NSZ dat velen geroepen zijn, maar weinig uitverkoren. Zelfstandige worden om snel een luxeauto en zwembad te kunnen kopen, is heus niet de beste motivatie.

Door een activiteit in bijberoep uit te oefenen, ben je zeker van een inkomen. Bijberoep wil immers zeggen dat je ook een hoofdberoep uitoefent. En hiervoor betaald wordt.

In België kan je enkel een bijberoep starten als je

 • Of minimaal halftijds in dienstverband werkt bij een werkgever

 • Of als ambtenaar werkt voor de overheid. (Vastbenoemde leerkrachten: 60% van een voltijds lessenrooster. Niet-vastbenoemde leerkrachten: 50% van een voltijds lessenrooster.)

 • Of een uitkering ontvangt (brugpensioen, werkloosheidsuitkering, ziekte, arbeidsongeschiktheid)

 • Of wanneer je studeert voldoet aan deze voorwaarden

Voldoe je niet aan deze voorwaarden, maar wil je toch de stap wagen? Dat kan, maar enkel in hoofdberoep. Iets meer risico, maar dan geniet je wel van alle voordelen van een zelfstandige in hoofdberoep.


3. Je administratie is in bijberoep veel eenvoudiger

Als zelfstandige in bijberoep is de verplichte administratie veel eenvoudiger dan voor een zelfstandige in hoofdberoep. Onder een bepaald bedrag ben je zelfs vrijgesteld van btw heffing. Kwartaal aangiften voor de btw vallen dan ook weg.

Minder administratie wil ook zeggen dat je hiervoor minder tijd moet vrijmaken. Of minder moet betalen aan derden (zoals een boekhouder die jouw administratie verzorgt.

Facturen moet je echter wel opstellen met je facturatiesoftware, ongeacht of je btw aanrekent, of niet.

Ook al is je bedrijfsadministratie eenvoudiger dan voor zelfstandigen in hoofdberoep, toch kan je ook profijt halen uit een administratieve tool als CoManage.

GE-WEL-DIG

Als kleine zelfstandige in bijberoep vind ik de diensten van CoManage GE-WEL-DIG

–  Tom Janssens


4. Je behoudt je sociale rechten in bijberoep

Naast je vaste inkomen blijf je als zelfstandige recht hebben op voordelen waar alle werknemers van genieten:

 • vakantiegeld

 • kinderbijslag

 • pensioenrechten

 • ziekte uitkering

Als zelfstandige in bijberoep betaal je ook een klein bedrag aan de sociale zekerheid, maar dit wordt op je werkelijke inkomen berekend. Tenzij je echt veel zou bijverdienen, is dit dus veel lager dan een zelfstandige in hoofdberoep betaalt.

Een fulltime zelfstandige moet zelf zijn zaken regelen. En daartoe behoren ook al de sociale plichten en rechten. Nu ja, dit zijn rechten waarop je enkel aanspraak kan maken als je ervoor betaalt.


5. Je kan een totaal verschillende job uitproberen

Proeven van je toekomstige job tijdens je studies

Zit het ondernemersbloed in jou, maar studeer je nog? Niemand belet je om tijdens je studies al te beginnen ondernemen. Het meest logische is om dit in het verlengde van jouw studiekeuze te doen. 

 • Studeer je bijvoorbeeld informatica? Waarom niet je eigen app ontwikkelen en commercialiseren?

 • Of volg je talenstudies? Je kan freelance opdrachten voor vertalingen, journalistiek of copywriting uitproberen.

 • Werk je liever met je handen? Ook dan kan je jouw theoretische kennis die je opdoet, al in de praktijk verder uitoefenen. 

 • Studeer je marketing? Wat belet je om nu (tegen betaling) al aan de slag te gaan met online marketing?

 • Enzovoorts

Het grootste voordeel van student-ondernemer is dat je een voorsprong neemt op je medestudenten. Door te ondernemen leer je veel over het leven buiten de aula’s: mensenkennis, organisatie, timemanagement, administratie… Allemaal skills die jou in je professionele leven van pas zullen komen. 

Mocht het ondernemerschap jou toch niet bevallen? Dan heb je alvast extra ervaring (en bewezen zin voor initiatief) op je cv staan. Dat is vaak al voldoende om op de arbeidsmarkt een streepje voor te hebben.

Van je hobby je beroep maken?

Een bijberoep biedt een mooie kans om iets aan je hobby te verdienen. Iets doen wat je graag doet én er geld mee verdienen. Dat klinkt toch als muziek in de oren? Toch moeten we hier ook een voetnoot bij zetten. Het idee lijkt aanlokkelijk, maar is niet voor iedereen de beste keuze.

Een hobby is net zo leuk omdat je het voor jezelf doet. Als plots anderen (je klanten) inspraak krijgen op jouw favoriete tijdverdrijf, kan dit wel een impact hebben. Je hobby kan omslaan in een verplichting die je veel minder graag uitoefent.

Overweeg dus heel goed of je bereid ben je vrijheid van je hobby op te geven voor de grillen en wensen van anderen.

Een ander beroep uitproberen

Het andere uiterste is de aanpak waarbij je kiest om iets totaal nieuw uit te proberen. Misschien heb je er ooit van gedroomd om te koken voor een publiek? Of om artikels te schrijven? Of je talent voor verkoop eens uit te testen?

Ook zelfstandigen in hoofdberoep kunnen deze stap zetten, maar omdat er veel meer op het spel staat voor hen, zijn er maar weinigen die dit echt durven. In een bijberoep kan je vrij risicoloos proberen om het echt over een totaal andere boeg te gooien.

En meestal is dat ook de enige weg die je mag inslaan. Je werkgever staat heus niet te springen als jij zijn directe concurrent zou worden. Er bestaat hiervoor een wettelijk kader, het zogenaamde niet-concurrentiebeding.

Kies daarom iets wat je wil doen, of waarmee je feeling hebt, maar overleg het steeds met je werkgever. Bijten in de hand die je voedt is het laatste wat je wil.

Een bijberoep kan een opstap zijn voor een carrière switch. Of gewoon om een deel van je tijd in te vullen met wat je leuk vindt.


6. Starten en stoppen wanneer je wil

Stoppen met een bijberoep is net zo eenvoudig als ermee starten. Dit is heel anders als je een vennootschap wil oprichten, of opdoeken. Of wanneer je personeel in dienst hebt en je voor je werknemers verantwoordelijk bent.

Lukt de bijbaan niet, ben je het beu, is het toch niet wat je ervan verwacht had? Dan kan je van vandaag op morgen stoppen met je bijberoep. Het enige wat je kan verliezen zijn je extra inkomsten.

Maar dit is veel minder pijnlijk dan failliet gaan. Ondernemers die hun droom in rook zien opgaan, gaan vaak lange tijd gebukt onder schulden.

Ook het psychologische gevoel van 'gefaald hebben' is een aspect dat niet te onderschatten valt. Veel zelfstandigen die de boeken moeten sluiten, beschouwen dit als een persoonlijke nederlaag.

Een bijberoep starten en stoppen is heel eenvoudig. Met enkele minimale administratieve stappen kan je zo van het zelfstandigen leven proeven. Smaakt het je niet? Dan stop je toch gewoon.


7. Veel minder druk op je schouders

In een bijberoep heb je de luxe van de tijd. Je werkt al in een vast schema en weet dus wanneer je beschikbaar bent voor je bijberoep.

Of dit na je werkuren is, in het weekend, of op je vrije dagen bepaal je zelf. Overigens bepaal je ook volledig zelf hoeveel tijd je voor je bijverdienste wil vrijmaken.

Er is niemand die je verplicht om X aantal uren per week te kloppen. Heb je vandaag geen zin om te werken? Dan kan je dat uitstellen tot morgen.

Hierbij moeten we wel opmerken dat dit voor student-ondernemers toch wel even anders is. Naast de hoge studiedruk, leg je de lat voor jezelf nog hoger. 

Examens, scripties, stages en niet te vergeten: het plezier van het studentenleven…  Zorg voor een goede planning. En respecteer die. Zo loop je jezelf niet voorbij en kan je later ook terugkijken naar een fijne tijd waarvan je ook genoten hebt van de luxe van de vrijheid als student.

Gebruik echter je gezonde en zakelijke verstand. Afspraken met je klant in het gedrang brengen, kan tegen jou werken. Uiteindelijk gaat een bijberoep over werken. Klanten. Geld aan hen verdienen. Tijd aan hen besteden.


8. Kleinere investeringen dan in hoofdberoep

Afhankelijk van welke activiteit je uitoefent in bijberoep, zal je een aantal kosten moeten maken. Je startkapitaal bijvoorbeeld zal aanzienlijk kleiner zijn dan bij fulltime zelfstandigen.

De omvang van de investeringen zullen in alle gevallen goedkoper uitvallen dan wanneer je dezelfde activiteit in hoofdberoep zou uitvoeren.

Minder uitgaven voor marketing

Dit geldt heel duidelijk op het gebied van investeringen in je merkbekendheid. Veel zelfstandigen in bijberoep werven klanten door mond-op-mond reclame. Een website, advertenties, logo enzovoorts zijn misschien overbodig.

En mocht je toch ooit hieraan behoefte hebben om professioneler voor de dag te komen, dan bekijk je het wel wanneer het zo ver is. Bij zelfstandigen in hoofdberoep zijn dit soort kosten in het begin onontbeerlijk. De naam moet zo snel mogelijk en zo breed mogelijk bekend gemaakt worden. En dat kost geld.

Minder uitgaven en investeringen zorgen ervoor dat de drempel om zelfstandige in bijberoep te worden heel laag is. Maar zelfs door met kleine budgetten om te gaan, verbeter je je financiële vaardigheden.


9. Gemakkelijker om klanten/opdrachten te weigeren

Een zelfstandige in bijberoep beschikt over nog een luxe die zijn collega's in hoofdberoep zich minder kunnen permitteren.

Als je geen zin hebt, of geen tijd, kan je gemakkelijker neen zeggen tegen een opdrachtgever. In hoofdberoep kan dat ook, maar dan weet je dat elke geweigerde opdracht je veel meer kan kosten dan je inkomen. Je reputatie (en volledig inkomen) kan hier van afhangen.

Mensen die een beroep doen op iemand in bijberoep hebben iets meer begrip als het aankomt op flexibiliteit. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je dit blind moet uitbuiten.

Je sterkte nu, kan je zwakte later worden. Klanten die je nu weigert, zullen zeker niet bij je terugkomen mocht je ooit de stap zetten om van je bijberoep je hoofdberoep te maken. Maar het voelt wel goed aan om je baas te zijn en zelf te bepalen voor wie en wat jij tijd wil vrijmaken.


10. Jezelf verrijken, op jouw tempo

Bij ondernemen komt veel meer kijken dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Het maakt niet uit hoe goed je voorbereid bent, op je pad kom je voortdurend situaties tegen waarvan je nog nooit gehoord had. Elke ondernemer zal je dit kunnen bevestigen.

Het mooie van een bijberoep is dat je dit ook ondervindt, maar je kan ermee leren omgaan op jouw tempo. Waarschijnlijk denk je hier spontaan aan

 • Ingewikkelde wetgeving

 • Je kennis over facturatie bijspijkeren

 • Het kluwen van bedrijfsadministratie

 • Complexe boekhouding

 • Organisatorische uitdagingen

 • Verkoopvaardigheden en overtuigingskracht

Maar geloof ons, op het gebied waar je het meeste van zal bijleren is mensenkennis.

Omgaan met mensen als klanten is verrijkend. Vrienden, buren, of familie die je betalen voor je diensten of producten, kunnen zich van hun minder prettige kant beginnen tonen. Niet altijd even aangenaam, maar het levert je een correcter beeld op van mensen in het algemeen.

Als zelfstandige-student is het belangrijk om jouw medestudenten niet uit het oog te verliezen. Bouw je netwerk uit. Misschien worden jouw studenten binnenkort jouw eerste werknemers. Of zelfs klanten. 

Daarnaast leer je ook veel over jezelf. Je moet je grenzen verleggen. En je beperkingen recht in de ogen kijken. Als mens kom je dichter bij jezelf door (deels) voor jezelf verantwoordelijk te zijn. De confrontatie is niet altijd even prettig. Maar leerrijk, dat is het altijd.


Conclusie: bijberoep als veilige start?

Starten in bijberoep is een beetje als droog zwemmen. Je leert de knepen van het vak, maar je risico om te verdrinken is quasi onbestaand.

Lukt het niet? Dan kan je nog altijd pijnloos en snel stoppen.

Lukt het wel? Dan kan je je bijberoep verder blijven uitvoeren. Of je kan de stap zetten naar zelfstandige in hoofdberoep. Het grootste voordeel is dat je ondertussen een hoop bagage hebt die je in je nieuwe avontuur zeker van pas zal komen.

Probeer CoManage gratis uit
14 dagen zonder aankoopverplichting 👍
🚀
Gebruik net zoals 1500 andere bedrijven CoManage en vereenvoudig je administratie!
Test 14 dagen gratis
zonder aankoopverplichting 👍