Wanneer wordt e-invoicing verplicht voor jouw onderneming? Bekijk het hier.
blog post header
 

10 essentiële tips om phishing en quishing te voorkomen.

In de digitale wereld van vandaag zijn phishing en quishing een reële bedreiging. Hier zijn tien eenvoudige tips om u te beschermen, speciaal ontworpen voor diegenen onder ons die misschien niet zo technisch onderlegd zijn.

Wat zijn phishing en quishing?

Phishing en quishing zijn beide vormen van cyberaanvallen gericht op het stelen van persoonlijke informatie. Ze verschillen echter in de methode van aanval:

  • Phishing is de algemene term voor aanvallen waarbij aanvallers zich voordoen als een betrouwbare entiteit in digitale communicatie, zoals e-mails, om slachtoffers te lokken naar een valse website waar ze persoonlijke en financiële informatie invoeren. Phishing kan ook plaatsvinden via sociale media, telefoongesprekken en meer.

  • Quishing is een specifieke vorm van phishing die gebruik maakt van QR-codes. Aanvallers verspreiden kwaadaardige QR-codes die, wanneer gescand, het slachtoffer naar een phishingwebsite leiden of malware downloaden. Quishing maakt gebruik van de populariteit en het gemak van QR-codes om mensen te bedriegen.

Het voornaamste verschil zit dus in het medium dat wordt gebruikt om de aanval uit te voeren: digitale communicatie bij phishing versus QR-codes bij quishing.

Tips om phishing en quishing te voorkomen

1. Wees alert bij ongevraagde berichten

Als je een e-mail of QR-code ontvangt die je niet verwachtte, benader deze dan met voorzichtigheid.

2. Controleer de afzender

Kijk goed naar het e-mailadres van de afzender. Phishing e-mails komen vaak van adressen die lijken op die van legitieme organisaties, maar dan met kleine verschillen.

3. Klik niet zomaar op links

Vermijd het klikken op links in ongevraagde e-mails of berichten. Ga in plaats daarvan direct naar de website door het adres zelf in uw browser in te voeren.

4. Pas op voor bijlagen

Open geen bijlagen in verdachte e-mails. Deze kunnen malware bevatten.

5. Gebruik een betrouwbare QR-scanner

Installeer een QR-scanner app die de veiligheid van een link controleert voordat u deze opent.

6. Dubbelcheck QR-codes

Scan alleen QR-codes van vertrouwde bronnen. Als je een QR-code op een publieke plaats ziet, verifieer dan of deze echt is door te controleren of er geen sticker over een andere code is geplakt.

7. Bescherm persoonlijke informatie

Geef nooit persoonlijke informatie zoals wachtwoorden, bankrekeningnummers of uw sofinummer in reactie op een ongevraagde e-mail of na het scannen van een QR-code.

8. Update software

Zorg ervoor dat je besturingssysteem, browser en antivirussoftware altijd up-to-date zijn. Dit helpt je beschermen tegen de nieuwste bedreigingen.

9. Gebruik Twee-factor-authenticatie (2FA)

Activeer waar mogelijk 2FA. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe.

10. Onderwijs uzelf en anderen

Blijf op de hoogte van de nieuwste oplichtingstechnieken en deel uw kennis met vrienden en familie.

Door deze tips te volgen, kun je jouw digitale veiligheid aanzienlijk verbeteren en beschermen tegen de risico's van phishing en quishing. Onthoud: voorzichtigheid en gezond verstand zijn je beste verdediging in de strijd tegen cybercriminaliteit.

Probeer CoManage gratis uit
14 dagen zonder aankoopverplichting 👍
🚀
Gebruik net zoals 1500 andere bedrijven CoManage en vereenvoudig je administratie!
Test 14 dagen gratis
zonder aankoopverplichting 👍